Podijeli

Prezentacija dokumenta “Popis 2013. u Bosni i Hercegovini: Politička, ekonomska i socijalna analiza“ Ispis
Petak, 14 Juni 2013 14:45

ACIPS je u utorak 11. juna organizirao diskusiju i prezentaciju dokumenta  “Popis 2013. u Bosni i Hercegovini: Politička, ekonomska i socijalna analiza“.

Cilj dokumenta je pružanje sveobuhvatnog pregleda svih ključnih pitanja vezanih za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, analiza sprovedbe probnog popisa, problematiziranje spornih i/ili nedovoljno definiranih pitanja iz popisnice, kao i da suštinski i terminološki doprinese diskusiji o spornim aspektima predstojećeg popisa. U tu svrhu je napravljena analiza procesa sprovođenja i pripreme popisa iz tri osnovna aspekta: političkog, identitarnog (etno-kulturnog) i socijalno-ekonomskog. Na kraju istraživanja autori su ponudili preporuke do kojih su došli tokom ovog istraživanja, a u cilju što bolje i transparentnije sprovedbe popisa u Bosni i Hercegovini.

Analizu su predstavili autori Adnan Huskić i Sead S. Fetahagić, te Mirza Emirhafizović, demograf i asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, koji je govorio o sociodemografskim aspektima popisa.
Diskusiji su prisustvovali i direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović, direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović te koordinator popisa Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Rajko Vranješ, predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva, brojni mediji, te članice i članovi ACIPS-a.

Preuzmi dokument